Новини
Признателност на 9 май за жертвите от Втората световна война от Община Раднево
10.05.2013
        С поднасяне на венци и цветя на Паметника на загиналите във войните в двора на църковен храм „Св.Иван Рилски” бе отбелязан 9 май - Деня на Европа и края на Втората световна война. Сред присъстващите бяха АВРАМ ИВАНОВ СЛАВОВ, ДИМО ЖЕЛЕВ КАНЕВ, ХРИСТО КОЛЕВ КАНЕВ, ГОСПОДИН ЙОРГОВ ДИМОВ, ИВАН ЕНЧЕВ ЗЛАТЕВ, ДИМО КОЛЕВ ДИМОВ ветерани от войната, д-р Юлиан Илчев, кмет на Община Раднево, Георги Коев, зам.кмет „Икономика и финанси”, д-р Теньо Тенев, зам.кмет “ТСУ, стопанска политика и социални дейности”, Димитър Желев, председател на Общински съвет и общински съветници, служители от дирекция „Социална политика” и „Военен отдел”, жители на общината.
          През първата и втората фаза на Втората световна война България дава над тридесет хиляди жертви, които оставят хиляди осиротели деца и семейства. Не е пощадена и нашата община. На война тръгват 762 човека, а се връщат 701. Шестдесет души са оставили костите си по бойните полета на Сърбия, Австрия и Унгария. Особено ожесточени са боевете при р.Драва, където българските воини проявяват пословичен героизъм. Най-много жертви от общината дава с.Диня от там не са се завърнали 30 човека. От Раднево не са се завърнали Теньо Динев, Петко Недялков, Димитър Славов, Борис Николов. Много са ранени  и останали белязани от войната за цял живот: Теньо Влайчев, Диньо Тенев-пилето, Желязко Чолаков, Генчо Иванов Банков, Андон Желязков Черковски- всички от гр. Раднево. За проявен героизъм във войната са наградени с бойни отличия 21 наши земляци. С кръст за храброст са наградени: Филип Петров и Христо Димитров ,които вече не са между живите.
         Както всяка година празникът приключи с тържествен обяд, на който присъстваха ветераните от войната и кмета на общината.


Избори за Народни представители - на 26.03.2017г.
Портал за отворени данни на Република България
/assets/Sanirane/Logo_EEJ.jpg