Новини
Грипна епидемия в Област Стара Загора
23.01.2018
РЗИ обявява грипна епидемия в област Стара Загора и прекратява учебните занятия за три дни - от 24.01.2018 г. до 26.01.2018 г. включително.
Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора.
Най-висока заболеваемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години.
С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 – 26 януари 2018 г.
Препоръчваме на:
Лечебните заведения за болнична помощ:
-да преустановят свижданията.
Лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ:
-да разкрият при възможност грипни кабинети
-да преустановят работата на женските и детски консултации
-да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации
-да спрат профилактичната дейност.
С цел недопускане на усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.
РЗИ - препоръчва на населението:
-ограничаване на социалните контакти
-болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение
-при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.
РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.
Избори за Народни представители - на 26.03.2017г.
Портал за отворени данни на Република България
/assets/Sanirane/Logo_EEJ.jpg