Новини
Октомври е световния месец за борбата с рака на гърдата
04.10.2017
Световeн месец за борба с рака на гърдата – октомври.
Информационна кампания и безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза.
„Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата”
 Заболяването е разпространено най-вече сред жените, но от него страдат и мъже. Профилактиката е особено важна, тъй като откриването на заболяването в по-късен стадий може да има фатални последици. Той е най-често срещаният вид рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях.
Какво трябва да знаем за рака на гърдата?
Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата. 1100 от тях умират. Ракът на гърдата е най-често срещания рак при жените. Когато се диагностицира навреме, ракът на гърдата е напълно лечим. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме. За сравнение в Западна Европа и САЩ този процент е около 50%. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените. Ранното откриване на рака на гърдата спасява живота! Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите.
Рискови фактори и начин на живот
Всички жени са изложени на опасност от развитие на рак на гърдата, но има определени фактори и особености от начина ни на живот, които увеличават допълнително риска.
При кои жени има по-голям риск
•    Жени, които вече са боледували от рак а гърдата
•    Жени, които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата
•    Жени, които са на възраст над 40 години
•    Жени, които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали
•    Жени, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години
•    Жени, които консумират големи количества алкохол
•    Жени, които имат киста в гърдата
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
В начален стадий ракът на гърдата обикновено няма различими симптоми.
Изследванията са първата стъпка за навременно откриване на проблема. Затова профилактиката е изключително важна – това е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение.
Препоръчително е всяка жена над 20 години поне веднъж годишно да посещава специалист мамолог и да си прави изследвания на млечните жлези.
Специализираната медико-диагностична лаборатория „Д-р Р. Йовчев” ще се включи в  тазгодишната кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, провеждана в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Кампанията се организира  по инициатива на СМДЛ „Д-р Р. Йовчев”, в партньорство с Община Раднево.
 СМДЛ„Д-р Р. Йовчев”  ще осигури безплатни прегледи от специалист с ехографско изследване. Направления по НЗОК не се изискват. Прегледите ще се извършват от 12 до 16.00 часа на 23,24,25,26 и 27 октомври, без предварително записване, в кабинета №3 (до рентгена) в Медицински център І Раднево.
Избори за Народни представители - на 26.03.2017г.
Портал за отворени данни на Република България
/assets/Sanirane/Logo_EEJ.jpg